Полезните свойства на меда

Пчелният мед като лекарствено и профелактично средство

Света на пчелите

Как меда ни помага да бъдем здрави и активни

Пчелните продукти са смятани за най-духовните и най-магическите храни на планетата, а също и за една от най-добрите суперхрани и източници на концентрирано хранене. Препоръчва се редовната консумация на висококачествени и правилно съхранявани пчелни продукти по всяко едно време на годината. С помощта на пчелните продукти и поддържането на здравословен начин на хранене е възможно да бъде удължен значително активния живот на човек. Правилното използване на тези продукти попълва недостига от витамини, минерали, органични киселини, фитонициди и много други биологични вещества. Те нормализират обмяната на веществата, повишават устойчивсотта и предпазват от физическа и умствена преумора. Редовният прием на пчелни продукти, със сигурност, е един от най-добрите начини за превенция от всички болести (както и за тяхното лекуване).

Медът е готова храна, която се усвоява на 100% от тялото и веднага се включва в жизнените функции, като същевременно ги засилва. Той е поливалентно лечебно и профилактично вещество и истински пълноценна храна. Той не ангажира храносмилателната система с допълнителна обработка, а напротив – спомага храносмилането и забързва метаболизма. Освен това унищожава попадналата патогенна флора и паразитите в червата (премахва диарията), повишава хемоглобина, спира повръщането и помага при запек. Друго изключително ценно качество на меда е способността му да убива вредните едноклетъчни организми в тялото на човека.

За дълъг и активен живот е необходима пълноценната и проста, натурална храна да стои в основата на менюто ни. Това означава възможно най-много жива, естествена, необработена храна. Най-добрия начин естествено е да си я отглеждаме сами или да я вземаме от близки хора, които я произвеждат и на които имаме доверие. Даровете на пчелина предлагат едни несравними по своите качества храни и лечебни средства. Те помагат да запазим здравето, красотата, енергията, работоспособността и доброто си настроение.

Какво показват изследванията върху лечебните свойства на меда

През последните 60 години както у нас, така и по целия свят, са проведени безброй изследвания, които категорично доказват лечебните свойства на пчелните продукти. В анкети, извършени по целия свят (включително и в България) се отбелязва, че хората, които се хранят постоянно с мед, удължават зничелно живота си и се радват на по-добро здраве и жизненост. Тези данни са подкрепени от безброй учени, лекари, изследователи и народни предания от всички епохи на човешкото развитие и от всички краища на света.

Огромно количество изследвания на меда проведени в Русия, показват, че необработеният (естествен) мед е най-добрият природен източник на живи, лечебни ензими, както и при редовна консумация подобрява рефлексите, яснотата на съзнанието, а от там и коефициента на интелигентност. Някой видове мед проявяват и противогъбични, антибиотични и антивирусни въздействия. Медът доказано има кръвообразуващо, отхрачващо, регенеративно, кардиотонично, болкоуспокояващо, невротоночно, тонизиращо, слабително и детоксично действие над организма.

Отдавна е установено, че пчеларите се радват на много добро здраве и дълголетие. По статистически данни – пчеларите живеят по-дълго от хората с други професии и значително по-малко боледуват. Пчеларите прекарват цели дни на чист въздух, напоен с лечебни аромати, изпълнен с цветен прашец, който ние приемаме чрез дишането, без дори да го осъзнаваме. По този начин се „храним“ и приемаме полезните съставки на полените. Този труд е благотворен за здравето и осигурява превенция и лечение на болести, които нито едно лекарство или болница могат да предложат. Има пчелари, които на възраст от над 90 и дори над 100 години са в отлично здраве и все още се трудят на пчелина. Явно е, че този вид труд и свързаната с него употреба на пчелните продукти във всяка една сфера на живота е един от начините за удължаване на активния живот.

Освен всички други ценни качества, които притежава, медът помага при главоболие и облекчава махмурлука. Медът е отличен източник на фруктоза, която спомага за по-бързото разграждане на алкохола. Освен това той ни пази от резки промени в нивото на алкохол, което пък е причина за пристъпа на главоболие на другата сутрин.

Какви свойства и приложения имат пчелния прашец и прополиса?

Какво представлява медът

Той е направен от нектарът, който пчелите пият от цветчетата, цветята и растителната роса (секрециите от или върху живите части на растенията). Медоносните пчели събират, трансформират, комбинират този нектар с конкретни вещества, които отделят от жлезите си, складират го и оставят да узрее във восъчните пити. Представлява хомогенен, гъст, сиропообразен или кристализирал продукт с приятен аромат и специфичен сладък вкус. Извлечен от медните пити, скоро той започва да кристализира. Колкото по-малко вода съдържа – толкова по-гъст е медът. Също така, мед, който съдържа повече фруктоза е по-течен, а такъв, който има много захароза – по-гъст. Колкото по-малко фруктоза има в меда, толкова по-дълго той остава в течно състояние. Кристализирането на меда, донякъде, е свидетелство за неговото добро качество. Един литър мед тежи около 1420 гр.

В неговото диво, органично (без изкуствени добавки), сурово (необработвано термично), нефилтрирано състояние, медът е богат на минерали, антиоксиданти, пробиотици, ензими, микронутриенти, микроелементи и е една от храните с най-висока вибрация на планетата ни. Той съдържа повечето от елементите в Менделеевата таблица, притежава изключителна целебна сила, а също така осигурява и лесно смилаема и действаща успокояващо форма на въглехидрати (захари) за тялото. Този биологически активен продукт има изключително сложен състав и всичко, което съдържа е необходимо и ценно за човешкия организъм. Медът представлява божествен, алхимичен дар от природата, един уникален коктейл от над 300 вещества (както и много други, които още не са напълно изследвани и техният брой в бъдеще ще расте), които влияят благоприятно върху обменните процеси в организма, вливат сили и носят добро настроение.

Хранителни стойности и химичен състав на меда

В меда се съдържат:

 • Захари: както следва (средни стойности като те варират в зависмост от различните видове мед): 38% фруктоза, 31% глюкоза, 5% декстроза, 1-3% захароза;
 • Протеини: 0,1-2,3%;
 • Аминокиселини: около 20 на брой — пролин, лизин, хистидин, аргинин, треонин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, глицин, метионин, изолевцин, левцин, тирозин, триптофан, фенилаланин;
 • Соли на органични киселини: глюконова, ябълчена, лимонена, оксалова, винена, млечна, малеинова, янтарна, пироглутаминова, бензоена, мравчена и др.: 0,003-0,2%;
 • Почти всички познати в природата микроелементи: желязо, фосфор, магнезий, калций, мед, манган, селен, сяра, калий, натрий, кобалт, германий, злато, алуминий, телур и други;
 • Витамини в неголеми количества: B1, B2, B3, B5, B6, H, K, C, E, PP, провитамин А;
 • Ферменти (вещества, които в много малки количества ускоряват значително метаболизма): инвертаза, диастаза, амилаза, гикогеназа, фосфатаза и други;
 • Флавоноиди (мощни естествени антиоксиданти): около 0,1% холин и 5-6 мг ацетилхолин в 100 гр. мед;
 • Биогенни стимулатори: вещества, които повишават значително растежа и жизнената дейност на организма, в това число и примеси от пчелен прашец;
 • Етерични масла, ароматични вещества, хормонални вещества, оцветяващи вещества, деривати на хлорофил, меланин, гликутил-фактор утилизатор на глюкоазата. В меда се съдържат над 50 съединения които определят аромата му, но по-голямата част от тях още не са идентифицирани;
 • Бактериацидни, противогъбични, противомикробни, антидиабетични, хормонални вещества;
 • Други минерални вещества: 0,1-0,2%;
 • Вода: 18-20%;
 • Калорична стойност: 315-335 килокалории.

Високото съдържание на на лечебни съставки действа регенеративно, противовъзпалително, съдоразширяващо, капиляроуспокояващо, антидиабетично. Друга част от съставки имат мощно антиканцерогенно и противораково действие. Благодарение на антибактериалните, противогъбичните и противомикробните си свойства, медът спира тяхното развитие в човешкото тяло и ги убива. От Древността е известно, че в чистия мед не може да се образува плесен, колкото и дълго да се съхранява. Изследвания на д-р Младенов доказват, че противомикробното действие на меда е следствие на това, че в цветния прашец се съдържат мощни растителни антибиотици, наречени фитонициди. Когато те попаднат в меда, фитоницидите не губят своите антимикробни и лечебни свойства.

При продължително съхраняване на зеленчуците и плодовете, запасите на съдържащите се в тях витамини неизбежно постепенно намалява. Това не се случва при меда, съдържанието на витамини в него се съхранява идеално – той е съвършено стерилен продукт. Все още не е разкрита тайната на пчелите за консервирането на меда. Правени са опити да бъде обяснена стерилността му с наличието на захарите, органичните киселини и ферментите; по-късно е установено, че това се дължи на инхибинът (особено антибиотично вещество от растителен произход, вид етерично масло), който се съдържа в естествения мед.

Други изследвания пък сочат като причина фитонцидите, които се съдържат в нектара и прашеца на някои растения, както и техните ароматни вещества. Съдържанието на витамини в меда се вдига и с увеличаване на количеството цветен прашец и пчелно млечице, останали в него (те естествено увеличават значително неговата лечебна ефективност).

Начало

Обратно към сайта

към истинскимед.com

Пчелин Стоянови